La CUP Montcada en relació a l'Espai Poblet

Volem mostrar el nostre desacord amb la implantació de la taxa abussiva i del nul proces participatiu.

Foto extreta La Veu de Montcada
  • L'actual Espai Poblet neix el 2009 per iniciativa d'algunes entitats com un espai d'autogestió i autoorganització que obria les portes a un nou model lúdic i d'oci a la Festa Major. Recordem que el model que hi havia fins al moment era un model decadent, de pagament i poc participatiu on les nits de Festa Major es desenvolupaven al pavelló en un espai tancat.
  • L'any 2011 l'ajuntament sociovergent de forma discrecional decideix expulsar de l'espai l'autogestió, la participació i la horitzontalitat per recuperar la gestió cultural de l'espai sense cap tipus de procés participatiu.
  • Des de l'any 2011 fins a l'actualitat l'Espai Poblet ha anat perdent la seva essència. Les entitats han passat de ser gestors culturals i dinamitzadors de l'espai a uns simples cambrers que es limiten a vendre beguda i menjar a canvi d'un intercanvi econòmic. 
  • Enguany l'ajuntament ha anat encara més enllà i obliga a les entitats a pagar una taxa per tal de poder participar a l'Espai Poblet. I si el fet de fer pagar a les entitats per participar a la Festa Major no fos prou greu, la forma com s'ha implementat és encara més greu. De cop i volta i sense cap avís previ ni procés participatiu, les entitats i clubs esportius es van trobar uns canvis que no estaven previstos i que ningú vol. Les alternatives al pagament d'una taxa existeixen, només fa falta voluntat per tal d'explorar-les i buscar alternatives.
  • Les bases d’enguany s’han publicat amb molt poc marge d’actuació i, a més, s’ha donat només una setmana per a presentar les sol·licituds. Tot això a només 30 dies de que sigui la Festa Major i sense cap tipus de comunicació prèvia des de l’anterior edició de l’Espai Poblet. Trobem que és bona mostra de la voluntat de la regidoria de cultura d'implementar models participatius. Ja no queda lloc per les excuses i és injustificable que un govern d'esquerres que s'omple la boca de participació continuï amb el mateix model de Festa Major que l'anterior govern i que s'atreveixi a anar més enllà fent pagar a les entitats per participar a l'espai.
  • La regidoria de cultura no ha demostrat cap voluntat per tal que les entitats puguin dinamitzar l'Espai Poblet fora de l'horari de concerts, ni de fer-lo per tal de donar resposta als problemes que any rere any es donen.
  • La CUP Montcada i Reixac aposta per recuperar l'essència de l'Espai Barraques, un model horitzontal i participatiu per part d’entitats, tot deixant fora de l'espai negocis i entitats privades que, any rere any, utilitzen l'espai amb finalitats lucratives i purament mercantils. 
  • Creiem que s’ha produït una mala gestió per part de l'actual equip de govern (ICV-EUIA, ERC, i Círculo), i que aquest ha d'assumir els errors en la manca de planificació, participació i de model que s’han ocasionat i depurar les responsabilitats que s'escaiguin.
  • Restem a l'espera de les respostes a les preguntes que se li van formular durant el passat ple d'Abril a la regidora de cultura Mónica Martínez per acabar de decidir si demanem la seva dimissió després de demostrar la seva incapacitat per gestionar aquest assumpte, i implementar una taxa abusiva cap a les entitats que el govern sociovergent mai es va atrevir a fer efectiu.

 

"Les entitats han passat de ser gestors culturals i dinamitzadors de l'espai a uns simples cambrers que venen beguda i menjar"